Advies en hulp bij letselschade

Dwarslaesie

Kort beschreven is een dwarslaesie een beschadiging van het ruggenmerg. Door deze beschadiging wordt de "verbinding" tussen hersenen en  de rest van het lichaam verstoord. Dit leidt er toe dat signalen niet of niet goed doorkomen en dus niet (goed) worden aangestuurd. De beschadiging van het ruggenmerg kan in verschillende vormen aanwezig zijn van mild tot zeer ernstig. De klachten en beperkingen verschillen dan ook van milde stoornissen in beweging of gevoel tot zeer ernstige motorische beperkingen (rolstoelgebondenheid).

Gevolgen dwarslaesie

De gevolgen worden ook bepaald door de hoogte van de dwarslaesie. Over het algemeen kan worden aangenomen dat hoe hoger de dwarslaesie zich in het ruggenmerg  bevindt, des te ernstiger de beperkingen zijn. Het ruggenmerg kan worden vergeleken met een bundel telefoonkabels. Deze zenuwen zorgen er voor dat signalen tussen hersenen en het lichaam heen en terug worden gezonden. De hersenen sturen hierbij het lichaam aan bijvoorbeeld als reactie op een pijnprikkel door terugtrekken. Ook 'zeggen' de hersenen wanneer we iets willen pakken of gaan lopen. Zo worden alle bewegingen aangestuurd. Als deze zenuwen zijn beschadigd, verstoort of verbreekt dat de communicatie.

Hoe hoger en uitgebreider de beschadiging van het ruggenmerg is, hoe meer zenuwen daarbij betrokken zijn. De uitval ontstaat onder het niveau van de dwarslaesie. Bij lagere dwarslaesie wordt vooral verlamming gezien aan benen, bij hoger dwarslaesies eveneens aan armen en soms ademhalingsspieren.

Er wordt tot op heden vanuit gegaan dat de beschadigingen onherstelbaar zijn en dus niet genezen. Bij mildere beschadiging kan soms gedeeltelijk herstel optreden. Dit herstel kan positief worden beïnvloed door intensieve en langdurige revalidatie en fysiotherapeutische trajecten. Er worden dan een soort van 'nieuwe' verbindingen gebruikt, te beschouwen als een omleiding.

De wervelkolom en dwarslaesie

De wervelkolom vormt samen met de tussenwervelschijven een soort van koker rondom de zenuwen die daar doorheen lopen. Dit is ter bescherming van de zenuwen. Iedere wervel heeft een aanduiding die plaats of hoogte aangeeft . Van boven naar beneden hebben we 7 nekwervels (Cervicale wervels), 12 borstwervels (Thoracale wervels), 5 buikwervels (Lumbale wervels) en 5 staartwervels (Sacrale wervels). De wervels worden aangeduid met de C, Th, L of S en het getal.

Klachten bij dwarslaesie

Bij een dwarslaesie ontstaat er verlies van functies. Dit is weer afhankelijk van de hoogte van de dwarslaesie en de uitgebreidheid. Het is hierbij goed te beseffen dat het kan gaan om een heel scala aan klachten die per persoon of situatie compleet verschillen. Als het gaat om functieverlies kan grofweg een onderverdeling worden gemaakt als onderstaand.

Het kan hierbij (onder meer) gaan om het volgende functieverlies:

  • Motorische beperkingen: verlamming of spasmen in benen en armen. Verlamming van ademhalingsorganen. Met als gevolg verlies van spierkracht/massa.
  • Gevoelsstoornissen: verlies van gevoel kou, heet, pijn, geen gevoel voor houding van vingers, handen, armen, benen en slechte regulatie van lichaamstemperatuur.
  • Verlies van controle over organen: verstoring of verlies van blaas, darmfuncties, pijngevoelens in organen en sexuele functies.

Oorzaken dwarslaesie

Een dwarslaesie kan ontstaan op iedere wijze waardoor een zenuwbeschadiging kan worden veroorzaakt. Vaak moet hierbij worden gedacht aan een verkeersongeval, bedrijfsongeluk, ontsteking, tumoren of bloeding.

Deskundige bijstand van een letselschade expert en medisch specialist

Het is dan ook altijd aan te bevelen om u vanaf het begin door een deskundig belangenbehartiger en medisch specialist te laten bijstaan.

Via de zoekfunctie van Steunpunt Letselschade vindt u de juiste specialist. Natuurlijk kunt u ook bellen met 0800-752 24 86 voor een gratis advies.

Wilt u dat wij contact met u opnemen, vul dan onderstaand terugbelverzoek in.

Terugbelverzoek

Naam:

Telefoon:

Email:

Zoeken

Nieuws

Nieuwe informatieve site
Alle informatie ten aanzien van letselschade vindt u vanaf nu op de nieuwe site

Vrije advocaatkeus bij letselschade?
Rechtsbijstandverzekerde met letsel heeft recht op vrije advocaatkeus.